AKBÜK’TEKİ TALANA KİM DUR DİYECEK?

Didim Akbük Mahallesi Gökçekuyu mevkii’nde tapuda zeytinlik olarak görünen arazide faaliyet gösteren beton santralinin çalışmaya başladığı günden itibaren çevreye zarar vermeye başladığı ve bölge halkının şikâyeti üzerine Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün inceleme başlattığı belirlendi.

ZEYTİNLİK ALANDA İŞLETME KURULAMAZ

3573 sayılı Zeytinlerin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun ve 4086 Sayılı Zeytincilik Kanunu’na göre “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez” ve “Zeytincilik alanları daraltılamaz” hükmüne rağmen Zeytincilik Kanununa açık aykırı bir şekilde böyle bir tesisin nasıl faaliyete başladığı merak konusu oldu.

DERE YATAĞINDA MI KURULDU?

Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yapılan şikayet sonucunu değerlendirerek; “Akbük Gökçekuyu Mevkii’nde faaliyet gösteren şikayet konusu hazır beton santralinin ormanlık alan üzerinde, zeytinlik ve çam ağaçlarının kesilerek yeni kaçak binalar ve tesisler yapılmak suretiyle alan büyütüldüğünü, ülkemizde yaşanan sel felaketleri ve afetler de dikkate alındığında dere yatağı üzerine kurulu ilgili tesisin can ve mal güvenliği açısından da tehlike arz ettiği” şikayetinin araştırıldığını belirtti.

Vali Yardımcısı Hulusi Arat imzalı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yazısında Didim Belediyesi’nin de bahse konusu tesisin yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesinin araştırılması ve ruhsatsız ve eklerine aykırı yapılar için inşaat durdurma, para cezası ve yıkım kararı uygulanmasının gerekli araştırmanın ardından değerlendirilmesi istendi.

NASIL GÖZ YUMULDU?

Bilindiği gibi Didim’de şu an faaliyet gösteren 4 santral var. Didim’deki 3 santralin yıllardır mera arazisi üzerinde faaliyet göstermesi ve yer sorunu devam ederken, Akbük’te şikayetçi olan çevreye duyarlı vatandaşlar şimdi bu soruların cevaplandırılmasını istiyor. Belediyeden ruhsatı, Tarım İl Müdürlüğü’nden izni, kapasite raporu ve çevre izin belgesi olmadığı iddia edilen “Akbük’teki Hazır Beton Santrali halen üretime devam ediyor mu?”,  “Bugüne kadar hangi kurumlar tarafından denetlendi?”, “Zeytinlik ve ya ormanlık arazi üzerinde kanuna aykırı şekilde kimyevi atık, toz ve duman çıkaran bir tesisin kurulmasına nasıl göz yumuluyor?”