Aydınlı çiftçiler ‘Yüzde 50’ uygulamasının kaldırılmasını talep ediyor

Aydın tarımında yazlık ekimlerde susuz hiçbir şey olmayacağını ifade eden Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, çiftçiler ve ziraat odaları olarak sulama sezonundaki yüzde 50 uygulamasının geri çekilmesini talep ettiklerini söyleyerek "Su olmazsa Aydın tarımında ürün deseni değişir ve bu uygulama ile arazilerin yarısı boş kalır" dedi.

Önemli tarım kentlerinden olan Aydın’da, üreticiler ekimlerini sürdürürken, bu yıl yaşanan kuraklık ise endişelendirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığa göre mevcut su miktarı yaklaşık 35 oranında azalırken, bu yıl il genelindeki tüm havzalarda toplam 350 milyon metreküp su bulunuyor. Tarımsal kuraklık kapsamında Aydın Valiliği kararıyla sulama sezonu için alınan ‘Yüzde 50’ uygulaması sonrası, Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu konuyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Arazilerin yarısına 2 defa su verilmesi ve diğer kalan yarısının kuru tarıma yönlendirilmesini kapsayan kararın Aydın için mümkün olmadığını ifade ede Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, bu uygulama ile Aydın’daki tarım arazilerinin yüzde 50’sinin boş kalacağını belirtti.

"Aydın tarımında yazlık ekimlerde susuz hiçbir şey olmaz"
Aydın’ın tarıma dayalı bir nüfusa sahip olduğunu ve aileleri ile birlikte yaklaşık 500 bin çiftçinin olduğunu söyleyen Kendirlioğlu; "Su sorunu, artık dünyada bir numara. Çünkü su olmayınca tarım olmuyor, tarım olmayınca gıda olmuyor. Kısacası sürdürülebilirlik olmuyor. Dünyanın birçok yerinde özellikle bizim coğrafyamızda 2024 yılından daha şiddetli bir kuraklık söz konusu. Aydın ili için tarım, son derece önemli. Tarım olmazsa olmazların başında. İlimizin şu anda ziraat odalarına kayıtlı 100 binin üzerinde çiftçisi var. Bunu aileleri ile birlikte çarptığımızda yaklaşık 500 bin civarında bir nüfusa tekabül ediyor. Hemen hemen Aydın’da yaşayan insanlarımızın arasında tarımla ilgisi olmayan yok gibi bir şey. Tarım bu kadar önemli. Biz de tarım temsilcileri olarak, ülkemizde ve Aydın’da yaşanan tarımsal kuraklık ile ilgili tüm tarım paydaşlarını devreye sokarak biz bu kuraklığı en hafif şekilde nasıl atlatabiliriz, mücadelesini yapıyoruz. Belli aşamalara geldik. İlk etapta yüzde 50 gibi su verilecek diğer yüzde 50’lik kısımda kuru tarım olarak değerlendirilecek diye değerlendirildi. Ancak Aydın tarımında yazlık ekimlerde susuz hiçbir şey olmaz. Yani bu uygulama ile Aydın’daki tarım arazilerinin yüzde 50’si boş kalacak" dedi.

"400 milyon metreküp üzerine çıkabilir"
Sulama sezonuna kadar mevcut su miktarının 400 milyon metreküpü bulacağını tahmin ettiklerini ifade eden Kendirlioğlu; "Bu yüzde 50 uygulamasının Aydın’da mümkün olmadığını, sahada uygulamanın mümkün olmadığını örneklerle anlattık. Tabi mevcut suyumuz geçen seneye göre daha az. Biz de bunun farkındayız. Geçen sene sulama başlangıcında 533 milyon metreküp suyumuz vardı, toplam tüm sulama havzalarında. Ancak bugün itibariyle ise 350 milyon metreküp suyumuz var. Sulama sezonu başladığında tahminlerimiz bu rakamın 400 milyon metreküp üzerine çıkması" şeklinde konuştu.

"Olabildiğince baraj kapaklarını geç açmalıyız"
Arazilerde ekimlerin sürdüğünü ve şu ana kadar yaklaşık yüzde 50 oranında arazinin ekildiği ifade eden Kendirlioğlu; "Bizim en başından beri talebimiz, olabildiğince baraj kapaklarını geç açarak mevcut suyumuzu en son kullanılabilecek noktaya kadar kullanarak bu suyu tüm parsellerimize eşit miktarda verebilmek. Yüzde 50 şeklindeki uygulamayı biz zaten çiftçiler olarak hiç bir zaman kabul etmedik. Bugün DSİ’de bu toplantıyı son kez gerçekleştirdik. Biz taleplerimizi ilettik. İl Koordinasyonu Kurulu kararı olarak dilekçe ile tekrar müracaat edeceğiz. Yüzde 50 uygulamasının kaldırılması ve her parsele 2 defa su verilmesi yönünde taleplerimizi ileteceğiz. Büyük ihtimalle de bu talebimiz yerine gelir diye düşünüyoruz. Ancak süre gittikçe kısalıyor, ekimler başladı. Yüzde 50’ye şu ana kadar çiftçilerimizin hiçbiri uymadı, zaten ekilebilecek alanların hepsi hazırlandı. En az yüzde 50 civarında da ekimler gerçekleşti. Hava şartları daha da uygun olursa önümüzde bir hafta, 10 gün içerisinde de tamamı ekilmiş olacak. Bizim yaklaşık 2 aydır sürdürdüğümüz mücadelenin sonunda böyle bir durum ortaya çıktı. Çünkü sahada bizler varız, suyu kullanan bizleriz. Bazı kararlar kağıt üzerindekine uymuyor. Tarımın kendine göre şartları var. Biz şunu iddia ediyoruz. Mevcut suyla, planlı bir şekilde ve herkesin bu plana sadık kalması neticesinde bu su, tamamına eşit bir şekilde 2 defa bize yeter diye düşünüyoruz. Tabi yüzde 100 garanti değil, tarımda bazen matematik tutmaz. Biz de üzerimize ne düşüyorsa yapacağız, elimizi taşın altına koyuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Su olmazsa tarımın deseni değişir"
Aydın’da yazlık tarımın susuz olmayacağını ve su olmadığı takdirde Aydın’da tarım ürünlerinin deseninin değişeceğini vurgulayan Kendirlioğlu; "Su olmazsa zaten bizim tarımın deseni değişir. Yazlık ekim yüzde 10’lara kadar düşer. Yani su olmaz ise bizim bu dediğimiz projeler gerçekleşmez ise bizim Aydın’da ürün desenini tamamen değiştirmemiz gerekiyor. Çünkü, tarım, yazlık ekim su ile olur. Artık biz de kışlık ekime yöneliriz. Bu sadece çiftçinin değil bu Aydın’ın sorunu. Bunu hep beraber el birliğiyle aşmalıyız. Önümüzdeki yıllarda da aynı şeylerin olmaması için de çalışmaya bugünden başlamamız gerekiyor. Dolayısıyla bu geminin içerisinde olan insanlar olarak hepimiz el birliği yapmalıyız. Ama şunu vurgulamamız gerekiyor su olmaz ise Aydın’da ürün desenimiz kesinlikle değişir" dedi.