DÜNYACA ÜNLÜ DEVLET SANATÇISINDAN KUŞADASI’NDA PİYANO RESİTALİ
KUSAV YÜZÜNCÜ YIL KLASİK MÜZİK ONUR ÖDÜLÜ GÜLSİN ONAY’A
Türkiye'nin turizm başkenti Kuşadası, yaz sezonuyla birlikte birçok önemli kültür ve sanat etkinliğine ev sahipliği yapmaya başladı. Bu kapsamda Tarihi Kervansaray'da düzenlenen Güvercinada Dinletileri'nin ilk konuğu, Devlet Sanatçısı piyanist Gülsin Onay oldu. Konserin başında KUSAV Başkanı Levent Köylü tarafından Gülsin Onay’a KUSAV Onur Ödülü verildi. Dünyaca ünlü piyanist, resitalinde Joseph Haydn, Amadeus Mozart, Frederic Chopin ve Ahmet Adnan Saygun'un bestelediği eserlere yer verdi. Klasik Müzik dergisi Andante’nin genel yayın yönetmenliğini yapan Serhan Bali de sahneye çıkarak izleyicilere piyano resitalinde çalınan eserler ve bestecileri hakkında bilgi aktardı. Gülsin Onay, muhteşem konserinin sonunda izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Güvercinada Dinletileri, Tarihi Kervansaray ile Güvercinada Kalesi’nde 15 Ekim tarihine kadar sürecek.
KUSAV Başkanı Levent Köylü, Güvercinada Dinletileri’nin açılışını Devlet Sanatçısı Gülsin Onay ile yaptıkları için gurur duyduklarını belirterek, “Kendisi Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli sanatçılardan. Bizi kırmayıp, Kuşadası’nda muhteşem bir piyano resitali verdiği için kendisine çok teşekkür ederim” diye konuştu.
Devlet Sanatçısı Gülsin Onay ise, “Bu akşam Kuşadası’nda 600 yıllık Tarihi Kervansaray’ın büyülü ortamında Serhan Bali’nin anlatımıyla Haydn, Mozart, Saygun ve Chopin’in eserlerinden oluşan bir program ile dinleyicilerle müziği paylaşmak harikaydı. Benim için gecenin en özel anı ise KUSAV’ın Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı vesilesiyle Klasik Müzik alanında KUSAV Onur Ödülü’nün bana verilmesiydi. Bu anlamlı ödül beni çok mutlu etti. Teşekkür ediyorum” diye konuştu.
GÜLSİN ONAY KİMDİR?
Piyano eğitimine üç buçuk yaşında başlayan ve Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu kapsamında Paris Konservatuvarı'nda eğitim gören Gülsin Onay'a 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi.1988 yılında Boğaziçi ve 2007 yılında Hacettepe üniversiteleri tarafından Fahri Doktora ile onurlandırıldı. Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Solisti olup, Bilkent Üniversitesi'nin de sürekli sanatçısıdır. Yurtiçi ve dışında pek çok yardım konseri veren Gülsin Onay, 2003 yılında UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından ‘İyi Niyet Elçisi’ seçildi. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçı Dresden Staatskapelle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Philharmonia Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Japon Filarmoni, Münih Radyo Senfoni, Saint Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Varşova Filarmoni, Viyana Senfoni gibi önemli orkestralarla konserler verdi. Uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilen Gülsin Onay, Polonya Hükümeti tarafından da Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırıldı.