Ege'de 500'den fazla sarsıntı: Uzmanlardan volkan ve tsunami uyarısı!

Ege 04.02.2025 - 15:06, Güncelleme: 04.02.2025 - 15:06 365 kez okundu.
 

Ege'de 500'den fazla sarsıntı: Uzmanlardan volkan ve tsunami uyarısı!

Son bir hafta içinde Ege Denizi'nde Santorini Adası'nın kuzeydoğusunda en büyüğü 4,9 olan 500'ün üzerinde deprem meydana geldi. Uzmanlar, bu hareketliliğin şu an için Türkiye'ye doğrudan bir tehdit oluşturmadığını belirtirti.
Son bir hafta içinde Ege Denizi'nde Santorini Adası'nın kuzeydoğusunda en büyüğü 4,9 olan 500'ün üzerinde deprem meydana geldi. Uzmanlar, bu hareketliliğin şu an için Türkiye'ye doğrudan bir tehdit oluşturmadığını belirtirken, depremlerin büyüklüğünün 6’nın üzerine çıkması durumunda Ege kıyıları için tsunami riskinin ortaya çıkabileceğini vurguladı. Deprem fırtınası sürüyor AFAD’ın açıkladığı verilere göre, 28 Ocak'tan bu yana bölgede büyüklüğü 4,8’i bulan 400'ün üzerinde sarsıntı kaydedildi. Sonrasında ise 4,9 büyüklüğüne varan 100’den fazla deprem daha meydana geldi. Yaşanan bu hareketlilik, Kahramanmaraş depremlerinin yıl dönümüne günler kala vatandaşlarda tedirginlik yarattı. Uzmanlardan değerlendirme: “Büyük bir depreme evrilmesini istemiyoruz” Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan, sarsıntıların bölgedeki fay hatlarıyla bağlantılı olduğunu belirterek, “Ege Bölgesi sismik olarak dünyanın en hareketli bölgelerinden biri. Burada geçmişte büyük depremler ve volkanik hareketler yaşandı. Şu anki sarsıntılar, magmanın ısıttığı hidrotermal suların hareketiyle kayaçlarda oluşan basınçtan kaynaklanıyor. Bu depremleri ‘deprem fırtınası’ olarak adlandırıyoruz” dedi. Önalan, mevcut verilerin depremlerin stabil hale geleceğini gösterdiğini ancak kesin konuşmanın mümkün olmadığını ifade ederek, "Şu an için sarsıntılar bir noktada duracak gibi görünüyor. Ancak 6’nın üzerinde bir deprem yaşanması halinde kıyılarımızda ciddi bir tehdit oluşabilir” dedi. Tsunami riski uyarısı Depremlerin Türkiye’ye etkisi hakkında konuşan Önalan, "Şu an için doğrudan bir risk bulunmuyor. Ancak depremler 6 büyüklüğünün üzerine çıkarsa kıyılarımız için ciddi bir tehdit oluşturur. Bu durumda özellikle Muğla, Bodrum, Aydın gibi sahil bölgelerinde tsunami riski ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı. Bölgedeki volkanik hareketlilik endişe yaratıyor Uzmanlar, Ege Denizi'nde yaşanan sismik hareketliliğin ikinci bir boyutu olarak volkanik tehlikeye de dikkat çekti. Önalan, “Bölgede son olarak 3 bin 600 yıl önce bir volkan patladı. Ne zaman olur bilinmez ancak Ege’de potansiyel bir volkanik risk de mevcut” dedi. "Nüfusu azaltmalıyız" uyarısı Önalan, Türkiye'deki yapılaşma politikalarına da değinerek, özellikle aktif fay hatları üzerine yapılan kentleşmenin büyük bir risk oluşturduğunu belirtti. "Türkiye'de 24 büyük kent diri fay hatlarının üzerinde yer alıyor. Özellikle İzmir gibi büyük şehirlerin nüfusu altyapı açısından çok fazla. Kentsel dönüşüm ve afet planları kapsamında, uzun vadede büyük kentlerimizin nüfusunu azaltmamız gerekiyor” dedi. Yetkililer, Ege kıyılarında yaşayan vatandaşların gelişmeleri yakından takip etmeleri ve olası risklere karşı bilinçli olmaları gerektiğini belirtiyor.
Son bir hafta içinde Ege Denizi'nde Santorini Adası'nın kuzeydoğusunda en büyüğü 4,9 olan 500'ün üzerinde deprem meydana geldi. Uzmanlar, bu hareketliliğin şu an için Türkiye'ye doğrudan bir tehdit oluşturmadığını belirtirti.

Son bir hafta içinde Ege Denizi'nde Santorini Adası'nın kuzeydoğusunda en büyüğü 4,9 olan 500'ün üzerinde deprem meydana geldi. Uzmanlar, bu hareketliliğin şu an için Türkiye'ye doğrudan bir tehdit oluşturmadığını belirtirken, depremlerin büyüklüğünün 6’nın üzerine çıkması durumunda Ege kıyıları için tsunami riskinin ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Deprem fırtınası sürüyor

AFAD’ın açıkladığı verilere göre, 28 Ocak'tan bu yana bölgede büyüklüğü 4,8’i bulan 400'ün üzerinde sarsıntı kaydedildi. Sonrasında ise 4,9 büyüklüğüne varan 100’den fazla deprem daha meydana geldi. Yaşanan bu hareketlilik, Kahramanmaraş depremlerinin yıl dönümüne günler kala vatandaşlarda tedirginlik yarattı.

Uzmanlardan değerlendirme: “Büyük bir depreme evrilmesini istemiyoruz”

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan, sarsıntıların bölgedeki fay hatlarıyla bağlantılı olduğunu belirterek, “Ege Bölgesi sismik olarak dünyanın en hareketli bölgelerinden biri. Burada geçmişte büyük depremler ve volkanik hareketler yaşandı. Şu anki sarsıntılar, magmanın ısıttığı hidrotermal suların hareketiyle kayaçlarda oluşan basınçtan kaynaklanıyor. Bu depremleri ‘deprem fırtınası’ olarak adlandırıyoruz” dedi.

Önalan, mevcut verilerin depremlerin stabil hale geleceğini gösterdiğini ancak kesin konuşmanın mümkün olmadığını ifade ederek, "Şu an için sarsıntılar bir noktada duracak gibi görünüyor. Ancak 6’nın üzerinde bir deprem yaşanması halinde kıyılarımızda ciddi bir tehdit oluşabilir” dedi.

Tsunami riski uyarısı

Depremlerin Türkiye’ye etkisi hakkında konuşan Önalan, "Şu an için doğrudan bir risk bulunmuyor. Ancak depremler 6 büyüklüğünün üzerine çıkarsa kıyılarımız için ciddi bir tehdit oluşturur. Bu durumda özellikle Muğla, Bodrum, Aydın gibi sahil bölgelerinde tsunami riski ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki volkanik hareketlilik endişe yaratıyor

Uzmanlar, Ege Denizi'nde yaşanan sismik hareketliliğin ikinci bir boyutu olarak volkanik tehlikeye de dikkat çekti. Önalan, “Bölgede son olarak 3 bin 600 yıl önce bir volkan patladı. Ne zaman olur bilinmez ancak Ege’de potansiyel bir volkanik risk de mevcut” dedi.

"Nüfusu azaltmalıyız" uyarısı

Önalan, Türkiye'deki yapılaşma politikalarına da değinerek, özellikle aktif fay hatları üzerine yapılan kentleşmenin büyük bir risk oluşturduğunu belirtti. "Türkiye'de 24 büyük kent diri fay hatlarının üzerinde yer alıyor. Özellikle İzmir gibi büyük şehirlerin nüfusu altyapı açısından çok fazla. Kentsel dönüşüm ve afet planları kapsamında, uzun vadede büyük kentlerimizin nüfusunu azaltmamız gerekiyor” dedi.

Yetkililer, Ege kıyılarında yaşayan vatandaşların gelişmeleri yakından takip etmeleri ve olası risklere karşı bilinçli olmaları gerektiğini belirtiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve 1923tv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.