Günümüzde çok sık duyduğumuz, karşılaştığımız sözcükler.
Kumpas Kurmak: "Gizli bir iş, hile düzen hazırlamak, birini aldatmak için tuzak kurmak, gizli bir iş düzenlemek" anlamındadır.
Maalesef siyasette, ticarette, birçok insan ilişkilerinde tarafların birbirlerine kurduğu tuzak harekatı çok çeşitlidir.
Bu harekatta dürüst ve mert olmayan, gayri ahlaki, hukuksuz kirli oyunlar ön plandadır.
Kumpaslarda gösterilen gerçekler ve gerçeklik bambaşkadır. Gerçekler karartılır.
Gücü olan, farklı güçleri ele geçirenler; ellerindeki her tür gücü, güç aparatlarını kullanarak, toplumu manipüle ederek, yanıltmaya çalışır.
Günümüzde ülkemizde bu olaylar öyle bir hal almıştır ki; bir kurum ve kişiye yönelik bir harekette, eleştiride, hukuki hak arama eylem ve yaklaşımlarda
tersine evrilen bir hal almıştır. Bu husus son derece çelişkili ve dikkat çekicidir.
Özellikle siyaset arenasında başarısız, hukuksuz, ahlaki ve etik olmayan her durumdan çıkış, kurtuluş yolu olarak " KUMPAS" yaklaşımı sığınılan liman olmuştur.
Yönetimde ve birçok alanda kriz, ekonomide başarısızlık ve çöküntü vardır. "Hayır böyle bir durum yok, dış güçler var."
Yolsuzluk, rüşvet, hırsızlık var. " Hayır yok, yalan, kumpas var."
Gayri ahlaki, etik olmayan ilişkiler, kadraja girmeler var." Hayır ben yapmadım. Ben değilim, bana tuzak kurdular."
Vatandaş, işçi, memur, emekçi hak arayışı için meydanlara çıkar, eylem yapmaya çalışır, hakkını arar. Bu olaylar yönetenler tarafından kabul edilmez, sorun yoktur. Yönetenlere, idareye karşı bir eylem, kumpas vardır.
Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Sihirli Kumpas sözcüğü, yaklaşımı ve algısıyla Yöneticilerin, idarelerin her türlü olumsuz, hukuksuz işlem ve olayları gerçeklerden uzaklaştırılıp, manipüle edilerek, gerçek olmayan durumlar topluma dikte edilmeye çalışılır ve inanmaları sağlanır.
Bu şekilde yönetici ve idareler gerçeklerden kaçarak, kurtulduklarını sanırlar.
Maalesef günümüzde azgın, adaletsiz güç savaşları, iktidar ve koltuk mücadelesinde her türlü kumpasın olduğunu görmekteyiz.
Aslında her kumpas olayında hukuk ihlal edilir. Hukukla beraber vicdanlar yara alır. Vicdanla birlikte hukuka ve adalete olan inanç duygusu sarsılır, ahlak erozyonu ve ahlak çöküntüsü başlar.
Bu tür durumlardan kurtulmanın ve bunları önlemenin yolu;
Tarafsız, güçlü bir hukuk sistemi ve adalet anlayışıyla, kadrosuyla,
Liyakatli, hukuka yürekten bağlı, hukuka mutlak itaat eden yönetim anlayışına sahip, herşeyde halkın menfaatlerini ön planda tutan zihniyet ve yönetim kadrosu ile mümkün olur.
Maalesef ülkemizde kumpas olayları ve davaları ile birçok vatandaşımız haksızlıklar ve mahkumiyetler yaşadı, hayatını kaybetti.
Şunu asla unutmayınız;
Kendi nefsi ve çıkarı için; kendisine yapılmasını istemediği bazı durumları, hukuksuzlukları başkasına reva görenler, yapanlar, başkalarının başına çorap örenler, o çorabın birgün başlarına geçmesinden kurutulamazlar.
Başkalarına kumpas kuranlar günün birinde kendileri kumpasa düşmekten asla ve asla kurtulamazlar.
Saygıyla, sevgiyle, dostça kalın...