10 OCAK’I BAYRAM GİBİ KUTLAMAK İSTİYORUZ

Gündem 10.01.2024 - 11:39, Güncelleme: 10.01.2024 - 11:39
 

10 OCAK’I BAYRAM GİBİ KUTLAMAK İSTİYORUZ

GAZETECİLERİN 2024’E BİRÇOK SORUNLA GİRDİĞİNİ BELİRTEN AYDIN BÜYÜKŞEHİR GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI ORHAN KARAGÖL, MESLEKİ SORUNLARIN BİR AN ÖNCE ELE ALINARAK 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ BİR BAYRAM GİBİ KUTLAMAK İSTEDİKLERİNİ İFADE ETTİ.
MESLEK YASASI “BASIN” İÇİN BİR MİLAT OLACAKTIR Her iş kolunda düzenleyici yasalar varken basın sektöründe böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabiliyor. Gazetecilik, özel eğitim gerektiren bir meslektir. Gazetecilik yapmak isteyen bir kimse, eğitim seviyesi ne olursa olsun işe girebilmekte, meslekte rahatlıkla yükselebilmektedir. Bu durum, basın mesleğini her türlü istismara açık hale getirmektedir. Daha da üzücüsü habercilik, tehdit ve şantaj aracı olarak kullanılmaktadır. Ne yazık ki bu tür insanları basın mesleğinden uzaklaştıracak herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığı gibi bizim gibi gazeteci derneklerinin de hiçbir yaptırımı bulunmamaktadır. Bu durumu ortadan kaldırmak için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “‘Gazetecilik Meslek Yasası" teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz koşullarına uygun olarak yeniden çıkarılması gerekmektedir. Böyle bir düzenleme fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı nitelikte olmalıdır.   KUR BASKISI GAZETELERİN BELİNİ BÜKÜYOR Son dönemde ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle, diğer sektörlerde olduğu gibi; gelişmiş demokratik sistemin vazgeçilmez unsuru olan basın sektöründe de tarihin en zor ekonomik krizlerinden birisi yaşanıyor. Özellikle yerel gazeteler yaşam savaşı veriyor. Kâğıttan mürekkebe, elektronik cihazlardan yazılımlara kadar medya sektöründe kullanılan malzemelerin çoğu ithaldir. Son 2 yılda döviz kurlarında yaşanan yükseliş, medya kurumlarının maliyetlerini katlamış defalarca vurguladığımız gibi birçoğunu kapanmanın eşiğine getirmiştir. Demokratik ülkelerde medya kurumları çeşitli yöntemlerle devletler tarafından desteklenmektedir. Türkiye’de de devlet desteği, resmî ilanlar yoluyla gerçekleşmektedir. Özellikle yerel gazetelerin hayatiyeti, günümüzde büyük oranda Basın İlan Kurumu sistemi ile verilen resmi ilanlara bağlıdır. Basın İlan Kurumu’nun fiyat tarifesinde 2023 yılı sonunda yapılan ve onaylanarak yürürlüğe giren artış sayesinde yerel gazetelerimiz 2024 yılına rahat bir nefes alarak girme olanağı bulmuştur. Mesleki sorunların çözülerek 10 Ocak’ın gerçek anlamda basın bayramı olmasını dileklerimle tüm meslektaşlarımın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, başarılar dilerim.
GAZETECİLERİN 2024’E BİRÇOK SORUNLA GİRDİĞİNİ BELİRTEN AYDIN BÜYÜKŞEHİR GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI ORHAN KARAGÖL, MESLEKİ SORUNLARIN BİR AN ÖNCE ELE ALINARAK 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ BİR BAYRAM GİBİ KUTLAMAK İSTEDİKLERİNİ İFADE ETTİ.

MESLEK YASASI “BASIN” İÇİN BİR MİLAT OLACAKTIR
Her iş kolunda düzenleyici yasalar varken basın sektöründe böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabiliyor. Gazetecilik, özel eğitim gerektiren bir meslektir. Gazetecilik yapmak isteyen bir kimse, eğitim seviyesi ne olursa olsun işe girebilmekte, meslekte rahatlıkla yükselebilmektedir.
Bu durum, basın mesleğini her türlü istismara açık hale getirmektedir. Daha da üzücüsü habercilik, tehdit ve şantaj aracı olarak kullanılmaktadır. Ne yazık ki bu tür insanları basın mesleğinden uzaklaştıracak herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığı gibi bizim gibi gazeteci derneklerinin de hiçbir yaptırımı bulunmamaktadır.
Bu durumu ortadan kaldırmak için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “‘Gazetecilik Meslek Yasası" teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz koşullarına uygun olarak yeniden çıkarılması gerekmektedir.
Böyle bir düzenleme fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı nitelikte olmalıdır.

 

KUR BASKISI GAZETELERİN BELİNİ BÜKÜYOR
Son dönemde ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle, diğer sektörlerde olduğu gibi; gelişmiş demokratik sistemin vazgeçilmez unsuru olan basın sektöründe de tarihin en zor ekonomik krizlerinden birisi yaşanıyor. Özellikle yerel gazeteler yaşam savaşı veriyor. Kâğıttan mürekkebe, elektronik cihazlardan yazılımlara kadar medya sektöründe kullanılan malzemelerin çoğu ithaldir. Son 2 yılda döviz kurlarında yaşanan yükseliş, medya kurumlarının maliyetlerini katlamış defalarca vurguladığımız gibi birçoğunu kapanmanın eşiğine getirmiştir.
Demokratik ülkelerde medya kurumları çeşitli yöntemlerle devletler tarafından desteklenmektedir. Türkiye’de de devlet desteği, resmî ilanlar yoluyla gerçekleşmektedir. Özellikle yerel gazetelerin hayatiyeti, günümüzde büyük oranda Basın İlan Kurumu sistemi ile verilen resmi ilanlara bağlıdır. Basın İlan Kurumu’nun fiyat tarifesinde 2023 yılı sonunda yapılan ve onaylanarak yürürlüğe giren artış sayesinde yerel gazetelerimiz 2024 yılına rahat bir nefes alarak girme olanağı bulmuştur.
Mesleki sorunların çözülerek 10 Ocak’ın gerçek anlamda basın bayramı olmasını dileklerimle tüm meslektaşlarımın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, başarılar dilerim.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve 1923tv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.