Aydın'ın başarılı gazetecilerinden Murat Tan, Aydın'ın meslek oda meslek dernek başkanlarıyla yaptığı röportajlarda, Aydın'da kıyametin fitilini ateşledi.
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun da yakın arkadaşı olduğu bilinen Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, Aydınlı gazeteciye verdiği özel açıklamalarında, Aydın'ın mevcut sorunlarına çözüm bulmak ve şehrin öncelikli taleplerini ilgili mercilere tek ses olarak iletilmesi için "Aydın Platformu"nun kurulması gerektiğine vurgu yaptı.
Başkan Maraş, benzer bir modelin "Gaziantep Modeli" adıyla Gaziantep'te başarıyla uygulandığını ve sorunların öncelik sırasıyla yapıldığını hatırlattı.
5 Mart 2025 tarihinde 3 Oda Başkanının davetiyle, Aydın Valisi, Aydın'ın 8 milletvekili, Aydın Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası ve Aydın Sanayi Odası Başkanlarının katıldığı toplantıya Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, böyle bir toplantıya gerek duymadığını ve katılmayacağını açıkladı.
Aydın Platformu toplantısı Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu katılmadan yapıldı. Bu hoş bir durum değil. Aydın'ın kurumlarının bu birlik toplantısı gazetecilere kapalı olarak yapıldığı halde, Özlem Çerçioğlu Başkanımıza yakın gazeteciler, gazetecilere bir çorba bile verilmedi bahanesiyle, Özlem Çerçioğlu Başkanımızın ayıbını örtmeye kalkıştılar.
Halbuksem, Gaziantep Modelinin Meastro'su, Gaziantep Büyük Şehir Belediye Başkanı Fatma Şahin.
Aydın Sanayi ve İş Adamları Derneğinin Başkanı Başarılı
Turizmci Fırat Barışık'ta verdiği özel röportajda, Aydın'da Gaziantep'teki gibi müzelerin ve festivallerin olması gerektiğini belirtmiş. Ben kısa bir not düşeyim Aydın’daki yapılan festivaller, festival otoriteleri tarafından festival olarak değerlendirilmiyor. Gaziantep'teki Gaziantep GastroFest Festivalindeki ziyaretçi sayısı, Aydın'ın ilçerinde yapılan tüm festivallerin ziyaretçi sayısının toplamının 6-7 katı civarında.
Yerel yönetimler sadece yol, su, sosyal yardımlarla uğraşan kurumlar değildir. Şehirde ulusal veya uluslararası fuar ve festivaller düzenleyerek, yeni organize sanayi alanları oluşturup şehrin ekonomisine yön veren, böylece istihdam yaratan kurumlardır.
Gaziantep'te yapılan Gastronomi Festivali, Gaziantep'teki ilçe belediyelerinin, meslek odalarının desteğiyle Türkiye'nin ve Dünyanın birçok yerinden gelenlerle 1 milyon ziyaretçiyi aşıyor. Festival sürerince otellerde yer bulmak bile zor oluyor. Şehirde oluşan ekonomiyi hayal edin.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Belediyecilikte Gaziantep Modeli Nedir, yüzlercesinden birini şu örnekle şöyle anlatıyor.
Kurduğumuz tesisle Gaziantep'in çöpünden 40 bin konuta yetecek elektrik üretiyoruz.
Dönüşebilir atıkları ayıklayıp önemli bir gelir elde ediyoruz.
Metan gazının "atık" enerjisindende sera kurup, yılda 8 ton çilek üretiyor, 65 yaş üstü emekli hemşerilerimize ücretsiz ulaştırıyoruz.
Gaziantep Modelinin bir amacı, Gaziantep'i Dünya standardında marka bir şehir yapmak.
Türkiye'nin 3 şehrinin mutfağı UNESCO koruması altında. Afyon, Hatay ve Gaziantep.
Biz Aydın'lılar sosyal medyada düğün yemek fotolarını eleştirmekle meşgulken, hani Yuvarlama nerde derken, Gaziantep Modelinin Mimarı Fatma Şahin, Gaziantep'i yaptığı tanıtımlarla Dünya Gastronomi şehri yapmak için çalışıyor. Bu yaptığı tanıtımlarla şehrine hergün 10 bin kişinin yeme-içme yani Gastronomi turizmi amaçlı gelmesini sağlıyor. Burada kazanan Gaziantep halkı, Gaziantep esnafı oluyor.
Fatma Şahin, Gaziantep Büyük Şehir Belediye Başkanlığında Tarım Daire Başkanlığı bünyesinde Coğrafi İşaret ve Markalaşma Şube Müdürlüğü kurmuş. Yöresel değerin Coğrafi İşareti hangi ilce veya kurum alırsa alsın, Coğrafi İşaret Alma sürecini, Türkiye ve Dünyaya tanıtımını Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Bu konuda ileriki günlerde daha detaylı açıklamalar yapacağım.
Tarım Daire Başkanlığı bünyesinde Tarım okulunda (Türkiye'de ilk ve tek) kadınlara kooperatif kurmayı ögretiyor. Pazarlamasında da destek veriyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, SOKAK HAYVANLARI SORUNUNU 5 YIL ÖNCE ÇÖZMÜŞ.
Sokaktan aldıkları köpekleri;
Sokak Hayvanları Geçici Bakım Merkezinde kısılaştırıyor, rehabilite ediyor, sahiplendiriyor. Bu süreç bugün bile devam ediyor.
Sahiplenilmeyen canları da çevrili 100 dönümlük bir alan olan Doğal Yaşam Merkezinde yeni, özgür yaşamlarına bırakıyor.
Belediyenin mama fabrikalarında da lokantalarda artan yemekleri toplayıp mamaya dönüştürüyor, böylece mama maliyeti sıfırlanıyor.
Gaziantep Modelinin çalışmalarını bir köşe yazısına sığdırmak imkansız.
GAZİANTEP MODELİ ULUSLARARASI BİR ÖDÜLE DAHA LAYIK GÖRÜLDÜ. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Konseyi tarafından verilen “Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası” (ELoGE) ödülünü kazanarak Gaziantep Modeli ile önemli bir başarıya daha imza attı.
Gaziantepte 5 tane üreticilerin direkt tüketiciye satış yaptığı pazarlar kurarak, komisyoncuyu aradan kaldırarak, ürünlerin tüketiciye hesaplı gelmesini sağlamış. Bu pazarları önümüzdeki dönemde arttırılması planlanmış.
Amatör kulüplere araç gereç dışında maddi destek de veriyor. Geçen hafta 100 kulübe 100 bin tl'den toplamda 10 milyon tl maddi destek verdi.
Deprem Bölgesindeki 11 ilin protez ihtiyacı olanlara ücretsiz belediyenin kendi protez tesislerinde üretiyorlar.
Tüm Büyükşehirler arasında açık ara rekor kırarak, 43780 ciftciye
% 100 hibe ile 13 milyon 275 bin litre mazot desteği vermiş. Mazot desteği devam ediyormuş.
Yılda 100 bin ton çöpü elektriğe dönüştüren Mekanik Biyolijik Arıtma Tesisinin 2. Etabının yapılmasıyla, bu miktarı Yılda 300 bin tona çıkaracaklarmış. Bu da hergün 150 bin hanenin elektriğinin, doğrudan çöplerden elde edilen enerjiden karşılanması anlamına geliyormuş.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Olarak, Türkiye'de kamu eliyle yapılan EN BÜYÜK GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMINA imza atarak 100 bin konutun enerji ihtiyacını güneşten karşılama hedefine koşar adam ilerliyorlar.
Şehre 2 milyon 494 bin m2 yeni yeşil alan ve park kazandırarak Türkiye rekoru kırmışlar.
Türkiye'de birçok belediyede 3-4 bin kişilik iftar sofraları kurulurken Gaziantepte hergün şehrin 4 bölgesinde
24 bin kişilik sofralar kuruyor ve bunu şova çevirmeden yapıyor.
Ayrıca Gaziantep'te 45 bin m2 alanda kurulu Tema Parkta Ramazan sokağı kurmuş. Burada her türlü etkinlikler yapılıyor. Tema Park, Türkiye'nin 2. Büyük Tema Parkı.
Türkiye'nin ilk yerli ve milli banliyö treni 4 gün önce raya indi.
Gaziantep'te Somon balığı üretip, bunu Norveç dahil dünyanın birçok ülkesine ihraç ediyorlar.
Türkiye'nin En büyük ve modern 3 ekmek fabrikasından biri Gaziantep'te.
Tarım alanlarının sulanması için projeleri geliştiriyor ve özel takip ediyor.
1050 kişiye hizmet veren, Türkiye'nin en büyük, Avrupa’nın 2. büyük Engelsiz Yaşam Merkezi kurulmuş.
Tarihi sokaklar ve hanları restore edip, turizme açıyor. Bu konudada sonra ayrıntılı yazacağım.
Sorumluluğu Kültür ve Turizm Bakanlığına ait olsada Zeugma Mozaik Müzesinin tanıtımını sürekli yapıyor. Sebebi mi, şehre daha çok turist gelsin ve Şehir ekonomisi kazansın diye.
GAPTARIM Fuarını düzenliyor. Aydın'daki son Tarım Fuarına Özlem Çerçioğlu Başkanımız ziyaret bile etmedi.
Organize Sanayi Bölgesinde Acil Travma ve Yanık hastanesi kurmuş.
Gaziantep modeli ne derseniz, kaynakların etkin kullanımıyla şehrine maksimum fayda sağlamak, şehrini dünya markası yapıp, sehrine ekonomik değer kazandırmak.
Aydında yerel gazetelerde Gaziantep'in bu başarılı çalışmalarından bahsetmek yasak. Bu köşe yazısını okuduğunuz 1923 tv hariç.
Gaziantep modelini ileriki yazılarımda anlatmaya devam edeceğim.
Şimdi kalın sağlıcakla.