KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENİLMELİ?

06.07.2022 - 15:06, Güncelleme: 06.07.2022 - 15:06
 

KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENİLMELİ?

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Sofralar şenlenirken, birlik beraberliğimizi arttırır. Fakat beslenmemize dikkat etmemiz gereken bir süreçtir.
Kırmızı etler iyi kalite hayvansal proteindir ancak doymuş yağ içeriği de oldukça yüksektir. Kalp-damar, diyabet, böbrek ve tansiyon hastaları risk altındadır. Etin pişirme yöntemine, saklama koşullarına uygun şekilde muhafaza etmeye ve dengeli beslenmeye özen göstererek rahat bir bayram geçirebiliriz. Hayvan kesildikten kısa bir sonra meydana gelen kimyasal değişimler ette geçici sertliğe neden olur. Bu duruma ölüm sertliği yani rigor mortis denir. Etteki sertlik ortalama üç gün içinde kaybolur, et yumuşamaya ve olgunlaşmaya başlar. Bu yüzden yeni kesilen et hemen tüketilmemelidir. Etin bekletilerek tüketilmesi sindirim problemlerin oluşmasını önler. Etlerin çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmesi sağlık sorunlarına yol açabilir. Eti pişirime yöntemi olarak haşlama ve ızgara gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir.  Etler büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler -18 derece derin dondurucuda 3 ay süreyle saklanabilir. BESLENME ÖNERİLERİ  •             Bayramda güne mutlaka hafif bir kahvaltıyla başlanmalıdır. •             Bir anda aşırı yemek yerine az az ve sık sık beslenilmelidir. •             Su tüketiminin 2- 3 lt olmasına özen gösterilmelidir. •             Asitli içecekler, meyve suları, çok fazla çay / kahve tüketiminden kaçınılmalıdır. •             Lokmalarımızı iyice çiğneyerek yutmalıyız. •             Kırmızı etteki demirin daha iyi emilebilmesi için mutlaka yanında C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Bol limonlu salata bu ihtiyacınızı karşılar. •             Şerbetli tatlılar yerine daha hafif sütlü tatlıları tercih etmeli, hamur işleri yerine meyve ve sebze tüketimini arttırmalıyız. •             Fiziksel aktiviteyi ihmal etmemeliyiz. Orta tempolu yürüyüşler yapılabilir. Herkese mutlu, huzurlu bir bayram dilerim. Bayramınız kutlu olsun. DİYETİSYEN İLAYDA KAYA  
Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Sofralar şenlenirken, birlik beraberliğimizi arttırır. Fakat beslenmemize dikkat etmemiz gereken bir süreçtir.

Kırmızı etler iyi kalite hayvansal proteindir ancak doymuş yağ içeriği de oldukça yüksektir. Kalp-damar, diyabet, böbrek ve tansiyon hastaları risk altındadır.

Etin pişirme yöntemine, saklama koşullarına uygun şekilde muhafaza etmeye ve dengeli beslenmeye özen göstererek rahat bir bayram geçirebiliriz.

Hayvan kesildikten kısa bir sonra meydana gelen kimyasal değişimler ette geçici sertliğe neden olur. Bu duruma ölüm sertliği yani rigor mortis denir. Etteki sertlik ortalama üç gün içinde kaybolur, et yumuşamaya ve olgunlaşmaya başlar. Bu yüzden yeni kesilen et hemen tüketilmemelidir. Etin bekletilerek tüketilmesi sindirim problemlerin oluşmasını önler.

Etlerin çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmesi sağlık sorunlarına yol açabilir. Eti pişirime yöntemi olarak haşlama ve ızgara gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir.

 Etler büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler -18 derece derin dondurucuda 3 ay süreyle saklanabilir.

BESLENME ÖNERİLERİ 

•             Bayramda güne mutlaka hafif bir kahvaltıyla başlanmalıdır.

•             Bir anda aşırı yemek yerine az az ve sık sık beslenilmelidir.

•             Su tüketiminin 2- 3 lt olmasına özen gösterilmelidir.

•             Asitli içecekler, meyve suları, çok fazla çay / kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.

•             Lokmalarımızı iyice çiğneyerek yutmalıyız.

•             Kırmızı etteki demirin daha iyi emilebilmesi için mutlaka yanında C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Bol limonlu salata bu ihtiyacınızı karşılar.

•             Şerbetli tatlılar yerine daha hafif sütlü tatlıları tercih etmeli, hamur işleri yerine meyve ve sebze tüketimini arttırmalıyız.

•             Fiziksel aktiviteyi ihmal etmemeliyiz. Orta tempolu yürüyüşler yapılabilir.

Herkese mutlu, huzurlu bir bayram dilerim. Bayramınız kutlu olsun.

DİYETİSYEN İLAYDA KAYA  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve 1923tv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.