TARİHİ MEZAR TAŞLARI KUŞADASI’NDA SERGİLENİYOR

Yaşam 18.10.2023 - 16:26, Güncelleme: 18.10.2023 - 16:30
 

TARİHİ MEZAR TAŞLARI KUŞADASI’NDA SERGİLENİYOR

17’NCİ YÜZYILA UZANAN MEZAR TAŞLARI, KENTİN TARİHİ DEĞERLERİNİ KORUMAK VE TURİZME KAZANDIRMAK İÇİN ÖNEMLİ PROJELER ÜRETEN KUŞADASI BELEDİYESİ TARAFINDAN OSMANLI DÖNEMİNE AİT TARİHİ MEZAR TAŞLARINI SERGİLEMEK AMACIYLA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR TAMAMLANMA AŞAMASINA GELDİ.
Kuşadası Belediyesi ile Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği ortaklığında yürütülen Kuşadası Adalızade Tarihi Mezar Taşları Sergi Alanı Projesi kapsamında, Adalızade Mezarlığı’nda bulunarak koruma altına alınan Osmanlı dönemine ait mezar taşlarının sergileneceği Mezar Taşları Açık Hava Sergisi için çalışmalar tamamlanmak üzere. Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylanan projede Kuşadası Belediyesi tarafından tahsis edilen Adalızade Mezarlığı’nın yanındaki 1090 metrekarelik alanda Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından yapımı devam eden sergi alanının tamamlanmasının ardından mezar taşları tarih meraklılarının ziyaretine açılacak. Çalışmalar kapsamında ilk olarak alanın çevresine taş duvar örülerek aydınlatma alt yapısı tamamlandı. Ardından tarihi mezar taşlarının üzerinde bulunan çark-ı felek ve istiridye motiflerinden ilham alınarak tasarlanan projenin yürüyüş yolları kayrak taşı, Arnavut kaldırımı ve ahşap ile kaplandı. Tarihin estetik bir çevre düzenlemesi ile bir araya geldiği sergi alanında ayrıca sergi ziyaretçilerinin hediyelik eşya alması ve mezar taşları hakkında bilgi sahibi olabilmeleri amacıyla konteyner yerleştirildi. Tarihi 17’inci yüzyıla uzanan 202 adet mezar taşının sergileneceği alanda, çim ekme ve sulama elemanlarının montajlarının tamamlanmasının ardından mezar taşları da sergilenmek üzere ana arterlere yerleştirildi. Son olarak alana 3 adet çöp kutusu ve 4 adet bank yerleştiren ekiplerin çalışmaları mezar taşları hakkında bilgilendirici yazıların yer aldığı tabelaların yerleştirilmesinin ardından tamamlanacak. AÇIK HAVADA TARİH YOLCUĞULU Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen ‘Proje Özendirme ve Uygulama Yarışması’nda Başarı Ödülü alan proje kapsamında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden emekli Öğretim Üyesi Dr. Ertan Daş ve ekibi, yaklaşık 2 yıl içerisinde 521 adet tarihi mezar taşının envanterini çıkardı. Bunların arasından 202 adet tarihi mezar taşı sağlam ve sanat değeri yüksek bulunarak sergilenmeye uygun görüldü. Kuşadası’nın kültürü, demografik yapısı, geçirdiği sosyal değişimler, yaşanan siyasi olaylar, geleneksel meslekler, salgın hastalıklar, mahalle ve yer isimleri gibi kent tarihi açısından önemli bilgiler içeren tarihi mezar taşlarından oluşacak sergi alanı Kuşadası’nın tarihine ışık tutacak.  Uzman rehberler tarafından da tanıtılacak olan sergi alanının, tarihi önem taşımasının ve kent kimliğine katkı sunmasının yanı sıra kültür turizmine de katkı sunması hedefleniyor.    
17’NCİ YÜZYILA UZANAN MEZAR TAŞLARI, KENTİN TARİHİ DEĞERLERİNİ KORUMAK VE TURİZME KAZANDIRMAK İÇİN ÖNEMLİ PROJELER ÜRETEN KUŞADASI BELEDİYESİ TARAFINDAN OSMANLI DÖNEMİNE AİT TARİHİ MEZAR TAŞLARINI SERGİLEMEK AMACIYLA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR TAMAMLANMA AŞAMASINA GELDİ.

Kuşadası Belediyesi ile Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği ortaklığında yürütülen Kuşadası Adalızade Tarihi Mezar Taşları Sergi Alanı Projesi kapsamında, Adalızade Mezarlığı’nda bulunarak koruma altına alınan Osmanlı dönemine ait mezar taşlarının sergileneceği Mezar Taşları Açık Hava Sergisi için çalışmalar tamamlanmak üzere. Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylanan projede Kuşadası Belediyesi tarafından tahsis edilen Adalızade Mezarlığı’nın yanındaki 1090 metrekarelik alanda Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından yapımı devam eden sergi alanının tamamlanmasının ardından mezar taşları tarih meraklılarının ziyaretine açılacak.

Çalışmalar kapsamında ilk olarak alanın çevresine taş duvar örülerek aydınlatma alt yapısı tamamlandı. Ardından tarihi mezar taşlarının üzerinde bulunan çark-ı felek ve istiridye motiflerinden ilham alınarak tasarlanan projenin yürüyüş yolları kayrak taşı, Arnavut kaldırımı ve ahşap ile kaplandı. Tarihin estetik bir çevre düzenlemesi ile bir araya geldiği sergi alanında ayrıca sergi ziyaretçilerinin hediyelik eşya alması ve mezar taşları hakkında bilgi sahibi olabilmeleri amacıyla konteyner yerleştirildi. Tarihi 17’inci yüzyıla uzanan 202 adet mezar taşının sergileneceği alanda, çim ekme ve sulama elemanlarının montajlarının tamamlanmasının ardından mezar taşları da sergilenmek üzere ana arterlere yerleştirildi. Son olarak alana 3 adet çöp kutusu ve 4 adet bank yerleştiren ekiplerin çalışmaları mezar taşları hakkında bilgilendirici yazıların yer aldığı tabelaların yerleştirilmesinin ardından tamamlanacak.

AÇIK HAVADA TARİH YOLCUĞULU

Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen ‘Proje Özendirme ve Uygulama Yarışması’nda Başarı Ödülü alan proje kapsamında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden emekli Öğretim Üyesi Dr. Ertan Daş ve ekibi, yaklaşık 2 yıl içerisinde 521 adet tarihi mezar taşının envanterini çıkardı. Bunların arasından 202 adet tarihi mezar taşı sağlam ve sanat değeri yüksek bulunarak sergilenmeye uygun görüldü. Kuşadası’nın kültürü, demografik yapısı, geçirdiği sosyal değişimler, yaşanan siyasi olaylar, geleneksel meslekler, salgın hastalıklar, mahalle ve yer isimleri gibi kent tarihi açısından önemli bilgiler içeren tarihi mezar taşlarından oluşacak sergi alanı Kuşadası’nın tarihine ışık tutacak.  Uzman rehberler tarafından da tanıtılacak olan sergi alanının, tarihi önem taşımasının ve kent kimliğine katkı sunmasının yanı sıra kültür turizmine de katkı sunması hedefleniyor.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve 1923tv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.